کد خبر: 254929
تاریخ انتشار: ۱۶ تیر ۱۴۰۴ - ۱۲:۲۲
علیرضا کافی

علیرضا کافی در سرمقاله روز " دوشنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۴ به موضوع " رکود صنعت تایر» پرداخت.

عضو شورای سردبیری روزنامه دنیای خودرو در این باره نوشت:

تــوســعـه یک‌جانبه از یک سو و واردات افسارگسیخته، آن هم بدون در نظر گرفتن نیاز و کشش بازار از سوی دیگر، صنعت تایر را در رکودی کم‌سابقه فرو برده است.

کارخانه‌های تایرسازی با تمام ظرفیت مشغول تولید هستند؛ اما آن‌چه توسط بازار جذب می‌شود، مطلوب واحدهای فروش نیست و به‌تدریج می‌تواند ضربه‌های بزرگی به‌شبکه فروش این صنعت وارد کند. برای واکاوی علل و بررسی راه‌حل‌های احتمالی باید ابتدا به نقش وزارت صمت به‌عنوان تنظیم‌گر بازار کالاهای مصرفی در کشور پرداخت.

براساس اطلاعات موجود، نیاز سالانه بازار به تایر برای خودروهای درحال تردد و خودروهای تولیدی در خودروسازان مشخص است و ورود بیش از اندازه تایر به‌بازار می‌تواند توان اقتصادی شرکت‌های تولیدی را به‌چالش بکشد.

در این بخش به‌نظر می‌رسد کوتاهی وزارت صمت در تنظیم‌گری بازار یکی از علل به‌رکود رفتن بازار است. درشرایطی که تولید داخل به‌صورت کامل نیاز بازار کشور را تامین می‌کرده است، واردات بی‌رویه تایرهای خارجی و تخصیص ارز به‌واردکنندگان، آن هم برای واردات تایرهای پرمصرف برای خودروهای پرتیراژ داخلی سبب شده است بازار مملو از محصولات چینی با قیمت‌های بسیار رقابتی شود. تا جایی که مصرف‌کننده‌ای برای تولیدات کارخانه‌های داخلی وجود ندارد و کارخانه‌ها با انباشت تولید مواجه شده‌اند. در بحث حمایت از تولید داخل به‌نظر می‌رسد وزارت صمت باید ابتدا نیاز بازار را احصا کند و در مرحله بعد در صورت کمبود کالا، مجوز واردات کالاهای اقتصادی خارجی را که با کیفیتی پایین‌تر از کالای ایرانی تولید می‌شوند، صادر کند.

از سوی دیگر قیمت‌گذاری دستوری سبب شده است کارخانه‌ها همچنان بر تولید برخی سایزهای سودده تمرکز کنند و به نیاز بازار بی‌توجه باشند. درچنین شرایطی است که برخی سایزها در بازار کمیاب هستند و برخی دیگر به‌وفور در انبارها خاک می‌خورند. اما نکته‌ای که باید بر آن تاکید کرد، توسعه نامتوازن کارخانه‌های تایرسازی بدون ایجاد بازارهای صادراتی است که می‌تواند این صنعت را با چالش‌های بزرگی روبه‌رو کند.

در این زمینه نیز باید دولت به‌عنوان متولی رگولاتوری بازار دست به‌کار شود و با در نظر گرفتن مشوق‌های صادراتی، زمینه را برای گسترش بازارهای صادراتی فراهم آورد. درست همان کاری که دولت چین در حق صنعت تایر خود کرده است و کار را به‌جایی کشانده که محصول چینی در ایران با وجود تعرفه‌های سنگین، باز هم با کالای ایرانی قابل رقابت است.

بنابراین برای برون‌رفت از رکود حاکم بر بازار تایر، باید تایرسازان و دولت در گام اول برنامه تولید دقیقی تدوین کنند و در کنار ساماندهی دقیق واردات، ابتدا بازار داخل را پوشش دهند و سپس به‌فکر ایجاد و گسترش بازارهای صادراتی باشند.

بی‌شک در این مسیر، افزایش کیفیت و دریافت استانداردهای بین‌المللی باید در اولویت باشد و در گام بعد با توزیع پیوسته و بدون توقف کالا در بازارهای هدف، وفاداری مصرف‌کنندگان خارجی به‌کالای ایرانی را تا آن‌جا که ممکن است مد نظر قرار داد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 7 =